Miten aloittaa sijoittaminen?

Miten aloittaa sijoittaminen?

"Successful investments" created by abadonian, from brand Getty Images on Canva.com

Sijoittaminen voi tuntua monimutkaiselta ja pelottavalta aloittelijalle, mutta se voi olla erinomainen tapa kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa käyn läpi perusaskeleet, joilla voit aloittaa sijoittamisen ja luoda vakaan perustan taloudelliselle menestykselle.

Kartoita taloudellinen tilanteesi. Ennen kuin aloitat sijoittamisen, on tärkeää ymmärtää oma taloudellinen tilanteesi. Arvioi tulojesi ja menojesi suhde, ja varmista, että sinulla on riittävästi hätärahastoa odottamattomien tilanteiden varalta. 

Määritä tavoitteesi. Selvitä, miksi haluat aloittaa sijoittamisen. Haluatko säästää tulevaisuuden suurempia hankintoja varten, kuten asunnon oston tai lasten koulutuksen? Vai pyritkö luomaan passiivista tuloa eläkepäiviksi? Tavoitteiden määritys helpottaa myöhemmin valitsemaan sopivimmat sijoituskohteet tuotto ja riski huomioiden.

Opiskele perusteet. Sijoittamisen perusteiden ymmärtäminen on olennaista. Tutustu erilaisiin sijoitusinstrumentteihin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, rahastoihin ja kiinteistöihin. Ymmärrä niiden riskit ja mahdollisuudet. Voit syventyä sijoittamisen perusteisiin monipuolisesti esimerkiksi Kaaosteorian sivulta: https://kaaosteoria.fi/sijoittaminen/

Luo sijoitussuunnitelma. Suunnittele, miten ja mihin aiot sijoittaa. Päätä, kuinka suuren osan säästöistäsi haluat sijoittaa ja valitse sijoituskohteet tavoitteidesi ja riskinsietokykysi mukaisesti. Huomioi myös kustannukset ja sijoitusten ajoittaminen omassa sijoitussuunnitelmassasi. Toimivan sijoitussuunnitelmapohjan löydät tältä Nordnetin sivulta: https://www.nordnet.fi/fi/opi-uutta/koulu/sijoittamisen-alkeet/sijoitussuunnitelma

Avaa sijoitustili. Avaa tili luotettavassa pankissa tai välittäjäpalvelussa. Valitse tili, joka sopii tavoitteisiisi ja sijoitusstrategiaasi. Aloittelijalle edullisia ja toimivia vaihtoehtoja ovat mielestäni erityisesti Nordea (1 %:n kaupankäyntikulu pohjoismaisten pörssien osakkeissa) ja Nordnet (kuluttomat Nordnet indeksirahastot (Suomi, Ruotsi ja Norja).

Hajauta sijoituksesi. Älä laita kaikkia munia samaan koriin - hajauttaminen tarkoittaa sijoittamista eri omaisuusluokkiin ja eri kohteisiin. Lisäksi myös ajallinen hajauttaminen auttaa sinua pienentämään riskiä ja mahdollistamaan tasaisemman tuoton.

Aloita pienellä. Aloita sijoittaminen pienillä summilla, joita olet valmis menettämään. Näin voit oppia markkinoista ja sijoittamisesta vähemmällä riskillä. Taitojesi karttuessa pystyt myöhemmin havaitsemaan parhaat mahdollisuudet sijoittaa, jolloin voit suuremmalla varmuudella panostamaan suurempiakin summia.

Seuraa ja arvioi sijoituksiasi säännöllisesti. Pidä silmällä sijoituksiasi ja päivitä sijoitussuunnitelmaasi tarvittaessa. Taloudelliset tavoitteesi saattavat muuttua ajan myötä ja on tärkeää sopeuttaa sijoituksesi uusiin tarpeisiin.

Pidä pitkäjänteisyys mielessä. Sijoittaminen on usein pitkäaikainen prosessi. Älä huoli lyhyen aikavälin heilahteluista, vaan keskity pitkän aikavälin tavoitteisiin. Alkuun saattaa myös vaurastuminen näyttää tuskallisen hitaalta, mutta älä huolestu asiasta! Sijoittamisessa korkoa korolle-ilmiön vaikutus on valtava ajan mittaan, joten suurimmat tulokset näet yleensä vasta vuosikymmenten sijoittamisen jälkeen.

Opi jatkuvasti. Sijoitusmaailma muuttuu jatkuvasti, ja uusia mahdollisuuksia ja strategioita tulee esiin. Pysy ajan tasalla lukemalla talousuutisia, kirjoja ja osallistumalla sijoitusseminaareihin tai webinaareihin. Suomessa erityisen hyvä sivusto sijoittajille on mielestäni Inderes, mistä löydät valtavasti sijoittamiseen liittyviä artikkeleita, videoita ja analyysejä taloudesta ja osakkeista. Lisäksi Inderesin keskustelufoorumi on mahtava paikka oppia yhdessä muiden sijoittajien kanssa!

Muista, että sijoittaminen sisältää aina riskejä, ja menestyksekäs sijoittaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja jatkuvaa oppimista. On tärkeää tehdä omat tutkimuksesi ja harkita huolellisesti ennen päätösten tekemistä. Lisäksi, jos olet epävarma, on suositeltavaa hakea  taloudellista neuvontaa ennen sijoittamista.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.